Bruwun Bayem – Kencuran !


TULISAN DALAM BAHASA BANYUMAS ! Mohon maaf bagi yang nggak paham 

Nyong mbien pas esih cilik, sering banget maem sing digawe apa baen pokoke kena dimaem. Dijangan, digoreng, dibening kencuran, dirempeyek, dikluban, dipecel, diapakna baen ya… pokoke ora dimaem mentah. Ngko tek ceritakna siji-siji nang ngisor.

Kue wujud bayem sing mbien sering banget tek maemi. Godonge amba-amba banget, ijo banget, seger banget, pokoke bayem banget. Beda banget karo bayem sing didol nang ngkota jakarta, bayem akar ora ijo tapi ijone pucet. Nek kandungan gizine ya ketone juga beda.

Nek arep maem bayem, gari meng mburi utawa ngarep ngumah. Trus ngawa peso gari ngemet ana setekem. Gawa mlebu ngumah trus nembe dimasak. Kaya kue arane bruwun yakue ngemet sayuran nang kebon.

Trus dadi siki arang banget mangan bayem. Sebabe wis ora nang ngumah maning. Sekaline balik ngumah, weruh bayem kue dadi rasane melang-melang. Kepengin mben dina maem bayem kue maning. Rasane beda banget yakin maem panganan ndesa karo ngkota. Nek nang ndesa, rasa panganan esih penuh, nang kota kaya hambar.

Resep masakan banyumasan, nggunung. Kie tek ceritakna mbien bayem diapakna baen. Sing paling sering di bening kencuran. 

BAYEM DIBENING KENCURAN

Bayem setekem, dikumbah bersih trus dirompes. Godog nang banyu ana 2 liter karo panci. Bawang putih 5 blindi, kencur ana 3 blindi dikumbah trus digeprek mandan ajur. Cemplunga godogan bayem.

Tambahna brambang diiris tipis-tipis, uyah secukupe, gula pasir sepetil. Nek kepengin mandan gurih maning, tambaih bumbu kaldu kaya royco utawa masako.

BAYEM DIJANGAN

BAYEM DIKLUBAN

BAYEM DIGORENG

BAYEM DIPECEL

BAYEM DIREMPEYEK

BAYEM DINGGO COEL

Esih akeh jane werna-werna olahan sekang bayem. Tapi kue mau nang nduwur sing sering tek maem.

Iklan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s